Публикувано на

Съвети за осветлението в трапезарията

Съвети за осветлението в трапезарията

Вашата трапезария често е много повече от място за забавление. Може да се превърне в стая за домашна работа, бърз заместител на пространство за домашни задължения и импровизирана стая за игри. Затова е важно да изберете осветление за вашата трапезария, което отговаря на нуждите на вашето семейство и вашето пространство. А когато дойде време да се забавлявате или да подготвите семейна вечеря, перфектното осветление създава настроение за страхотен разговор.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате осветление за Вашата трапезария:

Когато избирате осветителните тела, уверете се, че сте избрали правилния размер, защото прекалено голямо осветително тяло може да направи стаята да изглежда малка или дори да представлява опасност за по-високите гости. Има ли правила при вземането на размер, така че на всички гости да им е удобно?

Основата на лампата трябва да бъде на 66-76 сантиметра над масата. По неписано правило осветителното тяло трябва да е между ⅓ и ⅔ от размера на масата. Така че, при по-голямата маса избираме по-голям и обемист полилей.

Изборът на осветлението за трапезарията зависи изцяло от пространството в дома Ви и Вашия стил. Като цяло, можете да избирате между големи полилеи, единични пендели или таванни лампи, в зависимост от височината и размерите на стаята.

Полилеите задават елегантен и красив тон в трапезарията. Ако разполагате с голяма стая с кръгла маса, може да изберете обемен полилей с кръгла основа и няколко светлоизточника. Докато за дълга правоъгълна маса, по-добре е да изберете линеен полилей с права основа. Ако масата Ви е малка – с размер за двама или четирима гости – един семпъл единичен полилей може да блести брилянтно.

Съвет: Изберете семпли пендели, които да съчетаете с открити крушки. Така ще придадете на помещението индустриален и небрежен стил.

Ако таваните са ниски или пък стаята не е само трапезария, а по-скоро комбинирано пространство, заложете на плафон. Последните години фирмите предложиха плафони с красив външен вид, в почти всякакви размери и стил, така че е лесно да намерите такъв, който да пасне на Вашата стая.

Тъй като трапезарията често се използва за много повече от място за хранене, помислете за добавяне на леки слоеве. Аплиците добавят светлина към голямото пространство и са идеални за натоварени вечери с домашна работа и проекти в трапезарията. За най-оптимално осветление, аплиците трябва да са на не по-малко от 60 сантиметра от тавана и да са разположени равномерно в пространството.

Подчертайте различните произведения на изкуството и огледала, всякакви рафтове и кътчета със скрито или акцентиращо осветление. Акцентното осветление осветява определени аспекти на стаята с насочена светлина. Скритото лентовото осветление може да освети дискретно цялото пространство или да добави чар към рафтовете за книги или шкафа за посуда.

Ако имате бар или бюфет, помислете дали да не повдигнете това пространство с лампион. Лампионът има свой собствен стил и украсява пространството, докато деликатно осветява декорации като вази или стайни цветя.

Димерите също могат да Ви помогнат да зададете правилното осветление в трапезарията. Включвате докрай за вечерите със семейни игри или настройвате на по-слаба светлина, когато правите романтична вечеря.

Възможностите за осветлението в трапезарията са безкрайни, а само една лека промяна може да направи чудеса. Независимо дали става въпрос за традиционна трапезария, зона за хранене на открито или кътче в отворено пространство, успеете ли да настроите правилно светлината помещението ще стане уютно, приветливо и любимо на цялото семейство!