Публикувано на

Видове и характеристика на цокъл

Цокъл – това е основата на крушката, която се вмъква във фасунгата и подпомага закрепването на крушката, като едновременно с това осигурява електрическата връзка. Спецификациите на видовете цокли са определени от Международната електротехническа комисия (IEC) и на Американския национален институт по стандартизация (ANSI). Двата стандарта са хармонизирани, но някои от цоклите все още се различават.

Цоклите се означават с комбинация от буква-число или буква-число-буква. Според азбучното етикетиране на цокли, основните видове са:

– Е – Edison винтов цокъл;
– G – пинова база;
– R – цокъл с вдлъбнати контакти;
– B – пинов сокет (байонет).

Цокли с Едисонова резба

Едисоновия цокъл е стандартна резба за електрически крушки. Разработена е от Томас Едисон и е лицензирана под марката Mazda през 1909 г. Представлява метална основа с дясна резба, която се завинтва до съвпадение. В наименованието “Ехх”, “E” означава “Едисон”, а числото “хх” се отнася до външния диаметър на резбата в милиметри. В САЩ този размер се дава в осми от един инч.

E5   – 5 мм. – Лилипут – Светлинни индикатори, декоративни светлини. Северна Америка
Е10 – 10 мм. – Миниатюрен – Джобни фенерчета, велосипедни светлини. До 36V. Европа
Е11 – 11 мм. – Минисвещник – 120V халогенни светлини. Европа
Е12 – 12 мм. – Свещник – Нощни лампи. Северна Америка

Е14 –
14 мм. – Мини – За малки лампи до 220V. Полилеи и нощни лампи. Европа
Е17 – 17 мм. – Междинен – 120V уреди. Северна Америка

Е26 –
26 мм. – Среден едноинчов – Стандартни лампи на 120V. Северна Америка

Е27 –
27 мм. – Среден – Стандартни лампи на 220V. Европа

Е39 –
39 мм. – Голият – Лампи на 120V над 200w. Индустриални. Северна Америка

Е40 –
40 мм. – Голият – Лампи на 220V над 200w. Индустриални. Европа

Най-разпространените Едисонови цокли в България

Двупинов или Би-пинов цокъл

Двупиновият цокъл е изобретен от Реджиналд Фесенден за Световното изложения в Чикаго през 1893 г. След като Westinghouse печели обществената поръчка за крушки и осветяване на изложението, Едисон и неговата компания General Electric отказват да позволят използването на патентованите от тях крушки с винтов цокъл. Westinghouse преодоляват пречката като създават двупиновия цокъл.
Използва за обозначаване на “фиксиран” цокъл, включващ няколко вида и размери пинове. Обозначенията са буква-цифра-буква или буква-цифра. Започват с G (от glass – стъкло), последвани от незадължителните U, X, Y или Z. GU посочва, че лампата осигурява механизъм за физическо укрепване, като всеки пин има два диаметъра. По-големият е в края на пина, като това позволява да се заключи на мястото си. Цифрите обозначават разстоянието между пиновете в мм. (от център до център на пин). Опционалната последна буква обозначава броя на пиновете: s – single за 1 пин, d – double за 2 пина, t – triple за 3 пина и q – quadruple за 4 пина.

Цокъл тип Байонет

Смята се, че този тип цокъл се е използвал още през 13 век. Използван е войници за по-бързо монтиране на щиковете на пушките, от където идва и името му. Разработени са от Джордж Лейн-Фокс във Великобритания и от 1870 година имат два пина на противоположните страни на капачката. Закрепването към фасунгата става чрез странични щифтове с натискане и превъртане. Именуват се “Bxx” или “BAxx”, където “B” означава “байонет”, а “xx” е външния диаметър в мм. Крушките с цокъл байонет са много често срещани в приложения, където вибрациите могат да разхлабят едисоновия винтов цокъл. като например автомобилните крушки.
Цокъл на крушки тип